Wortelkanaalbehandeling

Waarom een wortelkanaalbehandeling?


Een tand bestaat uit twee delen: de kroon en de wortel. De kroon is het gedeelte dat in de mond zichtbaar is. Daaronder zit de wortel, in het kaakbot. Sommige tanden hebben meer dan één wortel, en ook meerdere wortelkanalen. Een tandwortel kan je je voorstellen als een holle buis. In een gezonde tand is deze buis gevuld met “pulpa”, in de volksmond beter bekend als “de tandzenuw”. Deze pulpa zorgt ervoor dat een tand, die eigenlijk niet veel meer is dan een holle steen, toch een zekere gevoeligheid kan hebben.

Als de pulpa bedreigd wordt, bijvoorbeeld door een gaatje in je tand, dan zal die overdreven gevoelig worden en kan ze zelfs pijn beginnen te doen. Als de pulpa onherstelbaar beschadigd is, dan moet ze verwijderd worden. In dit geval is een wortelkanaalbehandeling (in de volksmond “ontzenuwing”) nodig.


Praktische info

Wat houdt een wortelkanaalbehandeling in?


Een wortelkanaalbehandeling omhelst meer dan alleen het verwijderen van de pulpa. Om ontstekingen in het kaakbot te voorkomen worden de wortelkanalen tijdens de behandeling grondig schoongemaakt, en daarna netjes opgevuld. De duurtijd van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen.

Het succes van de wortelkanaalbehandeling hangt in hoofdzaak af van het reinigen van de wortelkanalen. In onze praktijk gebruiken we hiervoor een laser. De Nd:YAP laser geeft energie vrij in pulsen. Dit genereert schokgolven, die voor een betere verspreiding van de irrigatievloeistof in het wortelkanaalsysteem zorgen, en uiteindelijk voor een betere reiniging van de wortelkanalen.

Omdat er verdoofd wordt, is de behandeling zelden pijnlijk. Na de behandeling kan er wel wat napijn optreden, maar die kan verzacht worden met een gewone pijnstiller.

Waarom naar de endodontoloog?


Bepaalde evoluties, zoals het gebruik van de operatiemicroscoop, zorgden in het voorbije decennium voor een opmerkelijke vooruitgang binnen de endodontologie. Deze vooruitgang stelde echter ook meer en meer eisen aan de tandarts, wat ervoor zorgde dat er een aparte specialisatie binnen de tandheelkunde ontstond: de endodontologie. De algemene tandarts kan er nu voor kiezen om patiënten te verwijzen naar de endodontoloog of endodontist voor het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Dankzij deze ontwikkelingen, vermeldt de wetenschappelijke literatuur 95% survival van endodontisch behandelde gebitselementen. Soms kan het zijn dat de tand toch verloren gaat, bijvoorbeeld doordat de wortel gaat barsten.


Download de wortelkanaalbehandeling fiche
Contact & route