Endodontische chirurgie

Waarom endodontische chirurgie?


Endodontische chirurgie is eigenlijk een herbehandeling van het wortelkanaal, maar dan niet via de kroon, maar wel via de worteltop. We spreken dan over een “retrograde wortelkanaalvulling”. Aangezien die worteltop zich in het kaakbot, onder het tandvlees bevindt, is die weg enkel bereikbaar via een kleine chirurgische ingreep. Sommige collegae gebruiken graag de term “apicotomie” of “apexresectie” omdat tijdens die ingreep de worteltop letterlijk wat ingekort wordt.


Praktische info

Wat houdt endodontische chirurgie in?


Onder lokale verdoving wordt een kleine insnede gemaakt in het tandvlees om tot bij de worteltop te komen. Het wortelkanaal wordt daarna via de worteltop schoongemaakt en opnieuw opgevuld. Als alle ontstekingsweefsel is verwijderd, wordt het tandvlees weer op zijn plaats gelegd en gehecht. Meestal is er slechts een lichte zwelling en weinig napijn, op voorwaarde dat u de plek van de ingreep na de chirurgie goed verzorgt. De hechtingen mogen na een paar dagen verwijderd worden.

Waarom naar de endodontoloog?


Dergelijke ingrepen vragen speciale apparatuur en deskundigheid. De endodontoloog is speciaal opgeleid om dergelijke ingrepen uit te voeren. Dankzij de operatiemicroscoop en microchirurgische technieken is er bovendien een betere prognose.


Download de endodontische chirurgie behandelingsfiche
Contact & route