Praktische info

FAQ

Wat is de ligging van de praktijk?
De praktijk is gelegen in residentie "De Mouterie" aan de Dampoort. Adres is Zuidervaartje 18.00.02 te Brugge Sint-Kruis. Lees meer voor de uitgebreide routebeschrijving
Wat is een endodontoloog?
Een endodontoloog is een tandarts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen en endodontische chirurgie.
Waarom verwijst mijn tandarts me door naar een endodontoloog?
Vroeger voerde de algemeen tandarts alle behandelingen zelf uit. Het is een algemene tendens binnen de geneeskunde dat er meer en meer specialisaties ontstaan, mede dankzij de enorme wetenschappelijke en technische ontwikkelingen. Het is voor één mens moeilijk geworden om elk deelgebied van de tandheelkunde tot in het kleinste detail te beheersen. Bovendien stelt elk vakgebied zijn specifieke eisen aan de kwaliteit van de behandeling. De endodontoloog (of endodontist) heeft hiervoor bijkomende scholing gevolgd. Uw tandarts kan beslissen om een moeilijke wortelkanaalbehandeling niet zelf uit te voeren, maar u hiervoor te verwijzen naar een specialist. Dit doet hij of zij vanuit de overtuiging dat dit voor u een meerwaarde kan zijn.
Waarom is een endodontische behandeling vrij duur?
De endodontoloog is niet geconventioneerd. Hierdoor is er slechts een gedeeltelijke tussenkomst door de mutualiteit. De endodontoloog gebruikt specifieke apparatuur voor het uitvoeren van de wortelkanaalbehandelingen. Vooral de operatiemicroscoop is absoluut noodzakelijk. Deze bijkomende investeringen maken het onmogelijk om aan conventietarieven te werken. Bovendien is het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen een arbeidsintensieve en tijdrovende bezigheid. De prijs van de behandeling wordt bepaald in functie van de kosten die een dergelijke behandeling met zich meebrengt.
Wat houdt zo’n behandeling eigenlijk juist in?
Een wortelkanaalbehandeling behelst meer dan alleen het “ontzenuwen” van de tand. Indien nodig wordt er eerst lokaal verdoofd. Daarna wordt de tand geopend. De wortelkanalen moeten opgespoord, geprepareerd, gereinigd en weer hermetisch afgesloten worden. Als de wortelkanalen gevuld zijn, dan wordt er bovenop een voorlopige vulling geplaast. Hierna maakt u een afspraak bij uw eigen tandarts voor het plaatsen van een definitieve kroonvulling.
Zal ik veel pijn hebben tijdens en na de behandeling?
Sommige behandelingen kunnen worden uitgevoerd zonder verdoving, omdat ze pijnloos zijn. In andere gevallen volstaat de lokale verdoving. Heel uitzonderlijk dient er tijdens de behandeling wat bijverdoofd te worden. Na de behandeling kunt u napijn hebben. Dit is te verhelpen met een pijnstiller. In het uitzonderlijke geval van een flare-up of abces kan een antibioticum noodzakelijk zijn.
Duurt de ingreep lang?
Elke tand heeft zijn eigen vorm. Het aantal tandwortels en het aantal wortelkanalen is verschillend tussen snijtanden, kiezen en premolaren, en er is een verschil tussen de kiezen in de bovenkaak en de onderkaak. Afspraken worden gegeven in functie van het type tand. Hoe meer wortelkanalen, hoe meer tijd er nodig is om de tand te behandelen. Bijvoorbeeld: om een tand met 1 wortelkanaal te behandelen voorzien we 1 uur tijd, voor een kies in de bovenkaak met 4 wortelkanalen wordt er een behandeltijd van 2 uren gereserveerd.
Moet ik 1 keer komen, of moet ik nog eens terugkomen?
Er wordt altijd naar gestreefd om een wortelkanaalbehandeling in één zittijd af te werken. Soms laten de omstandigheden dit niet toe, en moet er eerst een voorlopige wortelkanaalvulling geplaatst worden. Dan is een tweede zittijd vereist om de wortelkanaalbehandeling te voltooien.
Wat moet ik meebrengen?
U brengt best de verwijsbrief van de tandarts mee. Indien u medicatie neemt, zwanger bent, medische antecedenten of bepaalde allergieën heeft, dan dient u dat mee te delen. Het gebeurt vaak dat patiënten de namen niet kennen van de geneesmiddelen die ze dagelijks nemen. Daarom deze tip: schrijf dat op een klein briefje en stop dit in uw portefeuille. Dit kan altijd handig zijn!
Hoe gebeurt de betaling?
U kunt cash betalen of met bancontact. Indien er voor u een speciale regeling is via schuldbemiddeling, dan brengt u een goedkeuring mee van uw bemiddelaar.
Contact & route